Het sollicitatiegesprek
Na het uitzetten van een vacature via verschillende kanalen, komen er stapels reacties binnen. Een eerste, relatief makkelijke, schifting volgt op basis van ‘harde criteria’: de CV die het meest aansluit bij de functie-eisen. Maar daarna volgen de lastige sollicitatiegesprekken. Welke vragen stel je en wat zijn de juiste antwoorden?
Veel bedrijven gaan prat op speciaal hiervoor uitgestippelde sollicitatie methodes. De STAR methode, een case interview; technieken waarmee je tijdens een kennismakingsgesprek altijd de beste kandidaat binnenhaalt. Maar wat als die gekozen kandidaat niet past binnen de zorgvuldig opgebouwde bedrijfscultuur en daardoor niet de resultaten behaalt die je voor ogen had?
Zachte criteria
Als recruiter kies ik voor het echte kennismaken. Een effectief informeel gesprek dat vaak langer duurt dan een uur. Vanzelfsprekend komen in dat gesprek de inhoudelijk belangrijke zaken aan bod, maar de ‘zachte criteria’ staan met stip bovenaan. Is hij/zij sociaal vaardig? Beschikt de kandidaat over inlevingsvermogen, hoe staat hij/zij in het leven? Heeft de kandidaat een analytisch vermogen? Hoe gaat de sollicitant om met verhoogde werkdruk? En juist dan, als je de focus legt op deze criteria, en oprechte interesse in de mens achter de kandidaat hebt, krijg je een goed beeld van de desbetreffende sollicitant. Niet alleen of zijn of haar CV aansluit bij de vacature, maar ook of hij/zij in de ondernemingscultuur van de opdrachtgever past en zijn of haar ontwikkelingswensen aansluiten bij het doel dat de opdrachtgever voor ogen heeft. De mens maakt uiteindelijk het verschil!
De Vasenna methode
Deze antwoorden krijg je niet uit een STAR methode. Wanneer je uitgebreid de tijd neemt om elkaar te leren kennen, zal de echte persoon achter de kandidaat tevoorschijn komen. Dan zal het sociaal wenselijk gedrag achterwege blijven en zullen antwoorden eerlijk en oprecht gegeven worden. Tijdens zo’n gesprek zal de echte persoonlijkheid boven komen drijven en alleen dan kan er een goede match op inhoud én persoonlijkheid gemaakt worden.
En deze Vasenna methode, is al jarenlang mijn succesvolle benadering!
Comments are closed.