Blog
jun 20
Big Data

Big Data….Big Succes?

Big Data is tegenwoordig dé term voor de recruitmentwereld. Zeker als het gaat om beter inzicht te krijgen in het vinden van de beste kandidaten. De kracht zit hem in de koppeling tussen verschillende digitale gegevens, maar is Big Data nou werkelijk zo’n Big Succes?

Recruitment

Al meerdere jaren wordt bij het werven van kandidaten veelvuldig gebruikt gemaakt van moderne recruitment technologieën. Werd het vroeger hoofdzakelijk ingezet voor de opslag van sollicitaties en cv’s, tegenwoordig zijn er ook allerlei filter-, zoek- en beoordelingsfuncties aan toegevoegd. En dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het stelt de wervende organisaties in staat om te zoeken naar de ‘perfect match’. Maar is dat zo? Men kan inderdaad een database snel doorbladeren op basis van specifieke criteria en gericht filteren op goede en minder goede punten op een cv. Men kan ook kandidaat profielen aanmaken en kijken of een sollicitant wel past bij de vastgestelde functieomschrijving. Het kan dus veel tijd schelen en daardoor veel geld besparen om op deze manier de recruitment in te richten.

Maar het heeft zeker ook zo z’n nadelen

Want hoe match je op de juiste persoonlijkheid? Een sollicitant, die weet hoe Big Data wordt ingezet, gebruikt misschien wel de juiste trefwoorden in zijn cv, maar blijkt bij het sollicitatiegesprek helemaal niet aan te sluiten bij het profiel. Het kan dus zijn dat je denkt dat je de juiste match in handen hebt, maar eenmaal aan tafel, blijk je de plank volledig te hebben misgeslagen. Daarnaast zijn automatiseringstools altijd aan veranderingen onderhevig en daardoor minder betrouwbaar dan je zou willen.

Harde criteria

Big Data selecteert kandidaten op feiten. Zogenaamd de harde criteria, terwijl het juist voornamelijk gaat om op zachte criteria de juiste match te vinden! Heeft de sollicitant doorgroei- en/of meegroeipotentie? En misschien nog wel veel belangrijker: is er een klik tussen de kandidaat en de organisatie? Om dát laatste te kunnen bewerkstelligen, heb je geen trackingsysteem nodig, maar persoonlijk contact en interesse in de persoon achter de kandidaat en niet alleen in het cv.

Big Data

Als recruiter heb je absoluut automatiseringstechnologieën nodig om je vak goed te kunnen uitoefenen en Big Data zou daar inderdaad bij kunnen helpen. Maar hoe geweldig de match op papier ook lijkt, er is altijd menselijke intervisie, persoonlijk contact en interesse nodig om de juiste kandidaat te selecteren. En dat kan Vasenna, Connecting Facility Experts als geen ander!